Over het boek

Een filosofisch essay over zelfmoord en of het mag. Waarom schiet je je oma niet dood? Plegen dieren ook zelfmoord? Kunnen we in de toekomst nog wel dood gaan? Wat betekent leven? Wat zijn de meestgehoorde argumenten om geen zelfmoord te plegen? Waarom weerhouden mensen je ervan om zelfmoord te plegen? Dit boek geeft antwoord op al deze vragen en inzicht in de feiten en misverstanden rondom suïcide.

 

Bestel het boek

 

Ook te bestellen via BOL.com    Bruna    Libris

Voor wie is het?

Voor iedereen die aan zelfmoord denkt, iemand kent die aan zelfmoord denkt of die de psycholoog stom vindt.

Depressies door COVID maatregelen

Boek over zelfmoord en depressies

Het GGZ schreef het al: problemen in jeugd-GGZ lopen op. Maar ook de verslavingszorg lijdt onder het coronabeleid.

Maar waar niet genoeg bij stil wordt gestaan is het sociaal contact tussen mensen onderling. Zit je ergens mee en voel je je alleen? Er is nu geen café om je hart te luchten bij iemand aan de bar. Naar vrienden toe is ook geen gemakkelijke opgave geworden door de maatregelen. Praten is nuttig: of je nou een einde aan je leven wilt maken, of aan je problemen. Dat blijkt de conclusie van het boek ‘Levenslast – Over zelfmoord en of het mag’.

Als je namelijk niet met anderen praat, loop je de kans verwikkeld te raken in je eigen gedachten. Het is dan onvermijdelijk dat je wel eens gevoelens met gedachten verwart. Daarom kan het helpen om op filosofische wijze een nauwkeurige uiteenzetting te doen van je gedachten. Het boek helpt je hierbij.

 

‘Levenslast’ bestellen

Tommy Zwartjes als filosofisch schrijver

De clown met het masker

Een bekend gezegde: achter het masker schuilt verdriet. Tommy Zwartjes is ervaringsdeskundige op het gebied van depressies en suïcidale gedachten. Maar hij is ook een comedian. Een grappenmaker. ``Verhalen vertellen kan ik, maar ik kan ook dingen niet: ik kan niet altijd vrolijk zijn. Mijn creatieve brein kent vele depressieve en suïcidale periodes. Het bekende fenomeen ‘de clown met het masker’ is op mij volledig van toepassing. Ik maak me klaar voor een studie Filosofie. Om me daarop voor te bereiden, ben ik filosofie gaan schrijven. Het omkeerpunt in mijn leven was het schrijven van dit boek. Een belangrijk thema, dat vele mensen zal helpen die in aanraking komen, zijn of zijn geweest met zelfmoord.`` Inmiddels studeert hij Toegepaste Psychologie als verdere uitdieping op de werking van de geest.